Bazen dolgu yaptırdıktan sonra dişinizde ağrı olur ve kanal tedavisi yapılması gerekir.
Dişlerimiz belirli katmanlar halinde sert dokulardan ve iç kısımda yumuşak dokulardan oluşmaktadır. Bu yumuşak doku pulpa adı verilen sinir ve damarlardan oluşan dişin canlı kısmıdır.
Dişte bir çürük, oyuk oluştuğunda bunun bir an önce temizlenmesi ve çürüğün ilerlemesi durdurulmalıdır. Çürüğün derin olduğu durumlarda diş hekimi dişin çürük, hasarlı kısmını temizlerken bazen pulpaya yakın çalışır. Dişin sinir dokusu etkilenebilir. Bu çoğu zaman reversibl (eski halini alabilir), nadirense irreversibl (eski haline dönemeyen) bir etkilenmedir.
Çürüğün temizlenmesi esnasında bahsettiğimiz bu etkilenme gözle görülebilir ya da ölçülebilir bir durum değildir. Eğer pulpaya direk bir etki olsa pulpal damarlardan kanama başlar ve diş hekiminiz kanal tedavisi yapar. Ama direk bir etkilenme yoksa diş hekiminiz dolgu yapmayı tercih edecektir. Bu mesleki etik ve hasta menfaatine uygundur. Çünkü; canlı kısmı (pulpa) yerinde duran bir diş damarlar yoluyla beslenebildiği için daha uzun ömürlü olacaktır. Aynı zamanda kanal tedavisi zor ve ciddi ekipman gerektiren bir işlemdir, dolayısıyla maliyeti her zaman daha yüksek olacaktır.
Sonuç olarak; dişte bir çürük var, temizlenmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Eldeki veriler dolgu tedavisinin yeterli olduğunu gösteriyor ve tedavi yapılıyor. Ancak bir süre sonra dişinizde ağrı, çiğneme esnasında hassasiyet gibi şikeyetleriniz başlıyor. Diş hekiminize bu şikayetlerle tekrar gidiyorsunuz ve diş hekiminiz çürüğü temizlerken pulpanın kendi kendine iyileşemeyecek şekilde etkilendiğini anlıyor ve size kanal tedavisi öneriyor.
Lütfen unutmayın ki; öncelikle daha basit, ucuz, minimal tedaviler yapılır. Aracınızı tamire götürdüğünüzde bile birbiriyle bağlantılı sistemler için işlem yapılırken küçük olan işten başlanır.
Dişte bir enfeksiyon, apse, şişlik oluşmadan kanal tedavinizi yaptırmanız dişinizi çekimden kurtarır.
Sağlıklı, bol gülümsemeli günler dileriz.