Dentaperla Karşıyaka İZMİR
Karşıyaka Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği
İZMİR
Tıkla Ara   Tıkla Ara Whatsapp Hattı   WhatsApp

Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji)

Dişeti hastalıkları bölümü yani Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların sağlık ve hastalıktaki durumlarını inceleyen, bu dokularda meydana gelen iltihabi hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrası elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır.


Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji)

Dişeti hastalıkları bölümü yani Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların sağlık ve hastalıktaki durumlarını inceleyen, bu dokularda meydana gelen iltihabi hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrası elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır. Dişeti hastalığına sahip bireyler sıklıkla dişeti kanaması, dişetlerinde şişlik ve kırmızılık, ağızda kötü tat, kötü koku, dişlerinde sallanma ve aralanma gibi şikayetler ile bizlere başvurmaktadırlar.

SAĞLIKLI DİŞETİ GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?

Sağlıklı dişeti ve implant çevresi yumuşak dokular genellikle açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı (kanaması olmayan) ve diş/implant yüzeyinde kalınlaşmadan bıçak sırtı gibi sonlanan özelliklere sahiptir.

DİŞETİ HASTALIKLARININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Dişeti hastalıklarının birinci nedeni, düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde, diş/implant-dişeti birleşiminde ve diş aralarında biriken, içinde pek çok mikroorganizma barındıran ve "mikrobiyal dental plak" adı verilen birikintilerdir. Bu plak temizlenmezse, mikroorganizmalar ve ürettikleri zararlı maddeler diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olurlar.

DİŞETİ HASTALIKLARI NELERDİR, BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Dişeti hastalıkları, basit bir dişeti iltihabından (gingivitis) çene kemiklerinin eridiği, dişlerin ve implantların kayıplarıyla sonuçlanan şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar geniş bir alanı kapsar. Hastalıklarla birlikte dişetleri şişer, kızarır, kanar, çekilir; diş boyları uzar; ağız kokusu meydana gelir; dişler yer değiştirir, araları açılır ve sonunda kaybedilir. Dişeti hastalığının en önemli belirtilerinden biri olan ve hasta tarafından kolaylıkla farkedilebilen dişeti kanaması, diş fırçalarken, sert gıdalar yerken, kimi zaman da kendiliğinden meydana gelir.

DİŞETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Periodontal tedavi, diş ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokulara ait hastalıkların iyileştirilmesini, bu hastalıkların meydana getirdiği yıkımların düzeltilmesini amaçlar. Bu nedenle tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça/diş-ipi/arayüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerindeki birikintilerin dişhekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Başlangıç periodontal tedavi olarak isimlendirilen bu aşama, periodontal tedavinin temelidir. Basit dişeti iltihaplarında tek başına bir tedavi yöntemi olabildiği gibi, ileri durumlarda periodontal cerrahiye hazırlık sağlar. Periodontal cerrahi, periodontal hastalık nedeniyle şekli bozulmuş dişetlerini düzeltmek, açılmış kök yüzeylerini kapatmak, kemik erimesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan klinik problemleri tedavi etmek amacıyla genellikle lokal anestezi altında yapılır. Yeni kemik oluşumu hedeflendiğinde; kemik tozu, membran gibi biyomateryaller kullanılır.1 veya 2 hafta sonra dikişler alınır. Yapılan tedavi ile iltihabın ortadan kalkması, hastalığın ilerlemesinin durması, hastanın kendi kendine etkin temizlik yapacağı bir ağız ortamının oluşması, biyomateryal kullanımında ise hastalık sonucu yıkıma uğrayan dokuların yeniden yapılanması beklenir. Tüm bunların sonucunda kişiler doğal dişlerini ağızlarında uzun seneler fonksiyon görecek şekilde tutarlar. Periodontal tedavi ile ağızda tutulamayacak dişlerin varlığında ise, çekilen dişlerin yerine geçen ve protez desteği olarak kullanılan implant uygulamaları gerçekleştirilir. Periodontal ve peri-implant dokulara ait tüm cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerde, klasik tedavi aletlerinin yanısıra gerekli durumlarda mikroskop, dental lazer ve ileri görüntüleme teknikleri periodontoloji kliniklerimizde rutin olarak kullanılmaktadır.

  • Okunma Sayısı: 1586

Dentaperla Karşıyaka İZMİR

İzmir Tam Kapanma açık diş kliniği, Diş Doktoru
İsmail Türk
İsmail Türk
Porselen lamina mı yaptırmalıyım zirkonyum kaplama mı?
İsmail Türk
İsmail Türk