Çok sert fırçalama, diş ipi seçimleri ve ağzınızın sağlığını riske atan diğer hatalar.
Zihnimizde kökleşmiş bir olgu var: Günde üç kez dişlerinizi fırçala, fırçalarken iki dakikanı ayır. Belki de lavabonun önüne her adım attığınızda reklamlarda duyduğunuz klişeye göre dişlerinizi fırçalıyorsunuz “yukarı ve aşağı, yuvarlak ve yuvarlak”. Gelin bu klişeleri biraz inceleyelim.
Birçoğumuz sabahları ağız kokusunu azaltmak için doğal olarak fırçalamak zorunda kalıyoruz, ancak bitkin bir şekilde yatağa giderken gece fırçalamayı ihmal etmek çok kolay.
Günün sonunda, dişlerinizin üzerinde ve arasında en fazla miktarda yiyecek kalıntısı bulunur. Ek olarak, uyuduğunuzda, ağzınızı dişleri temizlemeye yardımcı olan tükürük üretimi için en az aktif olan zamandır, Bunun sonucu olarak, diş çürümesine yol açan bir asit salgısılanır. Geceleri dişlerinizi fırçalamak tartışılmaz bir gereksinimdir. Mutlaka yatmadan önce fırçalayın.
Dişlerinizi sert fırçalamak daha iyi temizlenmesini, daha beyaz olmasını sağlamaz. Aksine dişlerinizi sert fırçalamak, diş eti çekilmesi, artan diş hassasiyeti, diş etinde kanama, diş minesinin incelmesi gibi durumlara yol açabilir. Diş fırçalama alışkanlığınızı gözden geçirin ve sert fırçaladığınıza dair işaretler görürseniz tarzınızı değiştirin. Emin olamıyorsanız, daha yumuşak bir fırçaya geçin veya elektrikli diş fırçası kullanın.
Günde 3 kere diş fırçalıyorum deseniz bile, fırçalamaya yeterince zaman ayırmıyorsanız çaba boşa gidiyor demektir. Dişlerinizi fırçalamak için yeterli zaman harcamıyorsanız, tartar ve biyofilmlerin diş yüzeyinden düzgün bir şekilde çıkarılmaması, plak birikintilerine, diş eti iltihabına, ağız kokusuna ve hatta çürüklere neden olacaktır. Ayrıca, aceleyle fırçalamak, diş kaybına da neden olabilir. Sonik titreşimli, zaman ayarlı bir elektrikli diş fırçası alın veya fırçalama sırasında telefonunuzdan kronometre kurun. Ayrıca sevdiğinizi bir şarkıyı bitinceye kadar içinizden mırıldanmak da bir çözüm. Günde en az 2 kere, her fırçalama 2 dakika.
Ağız yıkama suyu herhangi bir ağız hijyeni için harika bir eklenti olmasına rağmen, dişlerin arasında ve çevresinde ulaşılması zor noktaların mekanik temizliğinin yerini alamaz. Yemek yedikten sonra, yiyecek artıkları ağızda diş aralarına yayılır. Bu artıklar diş hekimi tarafından temizlenmesi gereken plak ve tartara dönüşmeden önce çıkarmak için sekiz ila 12 saatlik bir zamanımız var. Gargara ağız içini dezenfekte eder, ancak ağızdaki birikintileri etkili bir şekilde temizlemez. Geleneksel diş ipi veya su ipi ile diş ipi kullanmak için fazladan birkaç dakikanızı ayırın. Daha iyi bir temizliğe ek olarak, diş ipi kullanan kişilerin diş etinde gözle görülür bir iyileşme sağlanıyor.