Endodontide retreatment; daha önce kanal tedavisi yapılmış ama çeşitli nedenlerle başarısız olmuş dişlerin kanal tedavisinin tekrar yapılmasıdır. Karşıyaka Polikliniğimizde Kanal Tedavisi yenileme için sizleri bekliyoruz.
Kanal tedavisi kompleks bir tedavidir. Başarıyı etkileyen bir çok faktör vardır. Dişlerimizin kök kanal sayıları, bu kanalların şekilleri, uzunlukları, ana kanala ilave yan kanallar bulunması gibi bir çok varyasyon (çeşitlilik) gösterir.
Kanal tedavisinde amaç kök kanal sistemini mekanik ve kimyasal olarak temizledikten sonra uzunluk ve boy olarak tamamen doldurmak ve sızdırmaz bir şekilde mühürlemektir.
Kanalların tamamen temizlenememesi, doldurulamaması, çürük iltihap ya da hatalı bir işlem sonucu dişin olmaması gereken bir yerden delinmesi, kanal tedavisi sonrası yapılan restorasyonda (dolgu veya kaplama) sızıntı olması, dişe fazla çiğneme kuvveti gelmesinden dolayı veya dişi güçlendirmek amacıyla uygulanan post işleminin dişte çatlağa sebep olması, kanal içinde alet kırılması gibi sebepler kanal tedavisinin başlıca başarısızlık sebepleridir.
Retreatment endikasyonu koyarken sadece bir durumla karara varmak pek doğru değildir. Bu sebeplerden biri tek başına yeterli değildir. Dişte zonklama tarzında bir ağrı, kök ucunda iltihap oluşması sonucu fistül ağzı görülmesi (dişin kök ucuna yakın bir yerde iltihabın çıktığı sivilce benzeri yapı), dişte yükselme hissi gibi semptomlar bize kanal tedavisinde bir problem olduğunu gösterir. Her zaman bu tarz bir şikayet olmak zorunda değildir, bazen de asemptomatik bir dişte röntgende gördüklerimize göre size daha önce yapılan kanal tedavinizde problem olduğunu, sorunlar daha büyük hale gelmeden müdahale edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Başta da bahsettiğimiz gibi kanal tedavisi kompleks bir tedavidir. Başarısızlık sebepleri diye saydığımız durumlardan herhangi biri kesin probleme sebep olacak diye yorumlanmamalıdır. Örneğin kök kanalı iyice temizlendikten sonra kanalda bir alet kırılmış ve orası zaten bizim yapmaya çalıştığımız şekilde sıkıca tıkaçlanmışsa yüksek ihtimalle bir olumsuzluğa sebep olmayacaktır. Veya radyolojik olarak kısa bitirilmiş gibi görünen bir kanal tedavisi her zaman yenilenmelidir gibi bir sonuç doğru değildir.
Kanal tedavisi yapılan bir dişte semptom varsa ihmal edilmemelidir ama doğru bir endikasyon için röntgen çekilmesi ve durumun bir çok açıdan değerlendirilmesi gerekir. Diş hekiminiz tecrübesiyle sizi yönlendirecektir.
Retreatment nasıl yapılır?
- Röntgen çekilir ve önceki tedavi incelenir. Diş tedavilerinde radyolojik inceleme çok önemlidir ve çok düşük dozlarda çalışan cihazlar bize yardımcı olur.
- Dişin üzerindeki eski restorasyon ( dolgu veya protez ) tamamen uzaklaştırılır.
- Kanalların içini dolduran gutta perkalar çıkarılır. Bu kısım biraz uzun sürebilir çünkü gutta perkalar kanal içine sıkıştırılarak ve kanal yan duvarlarına yapışmasını sağlayacak patlarla gönderilir. Hasta için sadece biraz yorgunluk olabilir, ağrılı bir işlem değildir.
- Bazı durumlarda gutta perkaların tamamen uzaklaştırıldığını kontrol etmek için ek röntgenler çekilebilir.
- Kanal temizlendikten ve genişletildikten sonra kanal içine genellikle bir ilaç koyulur ve geçici restorasyonla kapatılır.
- Semptomların kaybolma süresi vakaya göre farklılık gösterebilir ve ilave pansuman seansları gerekli olabilir.
- Kanallar tekrar doldurulur ve radyolojik olarak kontrol edilir, yeni restorasyonu yapılır ve tedavi tamamlanır.
Retreatment tedavisinde; gelişen döner endo motorlar, kimyasal temizlik konusunda gelişen cihaz ve teknikler ve modern görüntüleme yöntemleri ile başarı şansı ciddi şekilde artmıştır. Dişinize muhakkak bir şans daha vermelisiniz ve tedavi yaptırmalısınız. İlk kez kanal tedavisi yapılan bir dişe göre başarı şansı düşse de % 70-80 oranında başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Retreatment endikasyonları
- Kanal tedavisi görmesine rağmen ağrısı geçmeyen dişler
- Röntgende kök ucunda lezyon tespit edilen dişler
- Köprü ayağı olarak kullanılacak ama problem çıkarma ihtimali olan dişler
- İltihap, şişlik, apse olan durumlar
Bir dişi mümkün olduğunca uzun süre kullanmak için modern yöntemlerin sunduğu imkanlardan sonuna kadar yararlanmalıyız. Sağlıklı mutlu günler..